Aloittavan yrittäjän tuet
Tätä aihealuetta pohdittaessa ajatellaan yleensä vain rahaa, joka on toki välttämätön työkalu yritystä pyöritettäessä. Hyödyllistä olisi silti katsoa asiaa laajemmin ja nähdä aloittavan yrittäjän tuet kahdelta kannalta: taloudellisena tukena ja rahanarvoisena neuvontana, sillä molemmista on hyötyä.
Starttirahan tuntevat toivottavasti kaikki yrittäjyyttä harkitsevat. Jos asia on sinulle uusi, kannustan sinua lukemaan aiemmat kirjoitukseni aiheesta, sillä tässä yhteydessä en käsittele starttirahaa tämän enempää.
Elinkeinotuki
Yksi tukimuoto, josta harva lienee edes kuullut, on Kelan elinkeinotuki. Tuen nimi on harhaanjohtava, sillä se ei ole tarjolla kaikille yrittäjille. Kelan sivuilta saa käsityksen, että tuki on tarkoitettu yksilöille, joiden yrittäjäuraa haittaa jokin pysyvämpi vamma tai sairaus, mutta tuo este ei ole ylitsepääsemätön. Tukea voi saada esimerkiksi toimitilojen pienimuotoiseen remontointiin tai tarvittavien työvälineiden hankintaan aloittavassa yrityksessä, mutta sitä ei myönnetä juokseviin kuluihin. Helpolla tukea tuskin saa ja voisin olettaa, että yrittäjä joutuu antamaan varsin kattavan selvityksen myös terveydentilastaan.
Elinkeinotukea voi saada korkeintaan 17000 euroa ja tuki on veroton. Huomioi kuitenkin ennen innostumista, että vaikka hakemuksesi hyväksyttäisiin, sinun tulee kattaa 20 prosenttia hyväksytyn käyttötarkoituksen kuluista omalla rahoituksella.
PK-yritysrahasto
Jos olet keksinyt tuotteellesi tai palvelullesi mielestäsi aivan loistavan tavaramerkin, sen suojaaminen kannattaa ehkä viedä perusasioita pidemmälle. Harva tietää sitäkään, että tavaramerkin rekisteröimiseksi on saatavilla EU-rahaa ja tämä on myös pienyrittäjän ulottuvilla. Tukea voi saada myös mallisuojaukseen ja patentteihin. Tuen käyttökohteesta riippuen tuki voi olla 50-75 prosenttia kuluista. Huomioi kuitenkin, että tukimuodoissa on euromääräinen katto. Tavaramerkkien osalta tuen maksimisuuruus on tällä hetkellä 1000 euroa ja patenttien osalta 3500 euroa.
Tässäkin kohtaa on hyvä pistää jäitä hattuun. Tuen hakuprosessi vaatii vaivaa ja tarkkuutta ja jos oma sormi menee suuhun apuna voi käyttää asiamiestä. Fiksu yrittäjä selviytyy hommasta kyllä itsekin. Tärkeintä on toimia marssijärjestyksen mukaan ja muistaa annetut aikarajat.
Ensin tukea pitää hakea. Myönteisen päätöksen jälkeen yrittäjä saa itselleen arvosetelin, jonka aktivoimisessa ja käytössä on tiukat aikarajat. Tämän jälkeen yrittäjä voi hankkia tuen piirissä olevia palveluja MUTTA kulut pitää maksaa ensin itse! Tuki myönnetään vaadittuja tositteita vastaan ja ainakin pari vuotta sitten maksatuksessa kului noin kuukauden päivät.
Muista olla myös liikkeellä riittävän aikaisin. Tietoisuus tukimuodosta on jo lisääntynyt ja rahaa jaetaan vuosittain rajallinen määrä. Tartu tilaisuuteen siis heti, kun uusi hakukausi aukeaa alkuvuodesta.
De minimis -tuki
Tämä tuki ei muovaudu vain yhteen muottiin, vaan on lähinnä niin kutsuttu sateenvarjotermi erilaisille hankkeille, joissa tukea jaetaan De minimis -tukena. Myös starttiraha on De minimis -tukiin kuuluva tuki. Tähän ryhmään kuuluvat aloittavan yrittäjän tuet ovat yleensä helpommin yksinyrittäjän ulottuvilla, sillä hakuvaatimukset ovat usein kevyempiä. De minimis -nimi viittaa siihen, että tuki on merkitykseltään vähäinen eikä sen katsota vääristävän kilpailua.
Aloittavan yksinyrittäjän kannalta tämäkin tukimuoto voi silti olla huomattava. Näiden tukien löytäminen vaatii yrittäjältä kuitenkin vaivannäköä, sillä niitä ei mainosteta kovinkaan paljon. Silmät kannattaakin pitää auki alueellisiin hankkeisiin liittyen, ja tietoa näistä voi löytyä esimerkiksi oman alueen yritysneuvonnan sivuilta. Tuki voi olla esimerkiksi sellaista, että kriteerit täyttävälle yrittäjälle myönnetään arvoseteli, jonka voi käyttää valikoituun asiantuntija-apuun.
Tavoitella voi toki myös muita tukimuotoja, mutta yritykselle asetettavat hakukriteerit tai omarahoitusosuuden suuruus voivat muodostua ylitsepääsemättömäksi esteeksi ainakin yksinyrittäjän kohdalla.