Hyvä kirjanpitäjä.

Hyvä kirjanpitäjä

Last Updated: 4.2.2024By Tags:

Olet saanut yrityksen pystyyn. Onneksi olkoon! Jaloillaan se ei vielä seiso, ainakaan tukevasti. Rahoitustakin on jonkin verran järjestynyt ja raha polttelee taskussa. Laita silti jäitä hattuun. Mitään turhaa ei kannata ostaa, sillä eurot hupenevat yllättävää vauhtia. Rahaa kuluu alussa (ja toki muulloinkin) markkinointiin. Tapoja, joilla yritys voi mainostaa itseään verkossa en käsittele tässä, sillä niistä löytyy tietoa oman yritykseni sivuilta. Kaiken mahdollisen ostaminen firman piikkiin on väärä tapa toimia ja verottajalla on kyllä selvä käsitys mitä yrityksen kuluiksi voi hyväksyä ja mitä ei. Nyt pitää löytää hyvä kirjanpitäjä.

Pakolliset vakuutukset, työvälineet ja tarvikkeet, sekä ammattikirjallisuus menevät verottajalta yleensä läpi ilman ongelmia. Houkutus laittaa yrityksen kuluiksi sinne kelpaamattomia asioita voi nousta yrittäjän mieleen myös tietämättömyyden seurauksena.

Masepipon kahdeksantena vinkkinä korostan hyvän kirjanpitäjän tarpeellisuutta. Hän on se taho, jolla on tietoa ja taitoa pitää yrittäjä ruodussa, jos taloudenpito alkaa mennä villiksi. Vastuu omasta toiminnastaan on toki aina yrittäjällä. Yrittäjällä on myös vastuu kirjanpidon oikeellisuudesta, vaikka sen tekisi joku toinen. Kirjanpitäjän etsimiseen onkin hyvä varata aikaa. Itse aloittaisin taustatyön (jo ennen yrityksen perustamista) tutkimalla lähellä sijaitsevia toimijoita ja selvittämällä kuinka pitkään mikäkin yritys on toiminut. Googlen avulla voi myös haistella ilmaa ja katsella löytyykö mielenkiinnon kohteeksi valikoituneista yrityksistä risuja tai ruusuja. Kun listaan on kertynyt muutama nimi kannattaa sopia tapaamisaika ja mennä ihan paikan päälle katsomaan miltä homma näyttää.

Hinta ei kerro totuutta

Halvin ei ole useinkaan paras vaihtoehto, mutta myös kallein voi osoittautua vääräksi valinnaksi. Itse kiinnittäisin huomiota siihen, kuinka isoa asiakasmäärää yksittäinen kirjanpitäjä toimistossa palvelee, mikä on hänen koulutuksensa, onko yrityksellä vastuuvakuutus ja ylipäätään miten yrittäjän ja kirjanpitäjän kemiat kohtaavat. Huono ajatus ei ole sekään, että kirjanpitäjällä soisi olevan kokemusta yrittäjän toimialasta, etenkin jos se poikkeaa huomattavasti valtavirrasta. Jos hyvä kirjanpitäjä alkaa tuntua taruolennolta, niin mikään ei estä etsimästä kauempaa. Kun homma on saatu rullaamaan kuitti- ja laskukopiot voi myös skannata, eikä paperiversioita tarvitse toimittaa paikan päälle. Kirjanpito onnistuu aivan hyvin etänä, kunhan yhteispeli onnistuu.

Etävaihtoehdossa ei silti kannata haksahtaa sellaisiin palveluihin missä yrittäjä saa eräänlaisen käyttöoikeuden tilitoimiston taloushallintaohjelmistoon ja yrittäjän itse syöttämät tiedot siirtyvät kirjanpitäjän nähtäviksi ilman sähköpostilla sähläämistä. En sano, että tuollainen vaihtoehto olisi huono, mutta alkavan yrittäjän pienimuotoisessa toiminnassa se voi osoittautua tarpeettoman kalliiksi. Oleellista kirjanpitodokumenttien toimittamisessa kirjanpitäjälle on se, että mitään ei unohdeta ja tositteet pyritään toimittamaan oikeaan järjestykseen laitettuina. Se säästää kirjanpitäjän aikaa ja yrittäjän rahaa.

Alkaako jo jännittää? Puhelin voi kohta alkaa soida, mutta soittaja ei ehkä ole asiakas.

Mainosta kanssamme!

Mainostilan mainos

Kommentoi aihetta...