Liiketoimintasuunnitelma
Masepipon vinkki numero neljä vie sinut jälleen askeleen lähemmäs yrittäjyyttä ja päivän sana on liiketoimintasuunnitelma. Jos yrittäjä on hionut liikeidean, keksinyt oivan nimen ja päättänyt yrityksensä tulevan yhtiömuodon, asioiden suunnittelu ei silti pääty tähän. Yrittäjä tarvitsee alkupääomaa. Edes starttirahaa on liki mahdoton saada, ellei yrittäjä pysty osoittamaan kykenevänsä selviytymään yrityksensä alkuvaiheen kuluista.
Ilman huolella laadittua liiketoimintasuunnitelmaa ajatuksen rahahanojen edes teoreettisesta aukeamisesta voi unohtaa. Sitä kysytään pankin lainatiskillä ja myös starttirahaa haettaessa. Tämä on se dokumentti, jonka suunnittelemiseen pureudun tällä kertaa.
Mitä tarkoittaa liiketoimintasuunnitelma?
Liiketoimintasuunnitelma on asiakirja, joka koostuu pääosin kahdesta osasta. Laskelmista, jotka antavat uskottavan kuvan yrityksen taloudellisista toimintamahdollisuuksista, sekä kirjallisesta osasta missä yrityksen liikeidea ja toimintasuunnitelma tehdään niin ymmärrettäväksi, että ulkopuolinen taho pääsee sen lukemalla kohtuudella kärryille suunnittelemasi yrityksen askelmerkeistä.
Laskelmien tekemiseen on olemassa runsain mitoin ilmaisia Excel-pohjia, mutta tässäkin kannattaa olla tarkkana. Jos olet hakemassa starttirahaa ja muutoinkin rahoitusta on parasta käyttää oman kunnan yritysneuvonnan sivuilta todennäköisesti löytyvää Excel-pohjaa. Ai miksikö? No siksi, että TE-toimiston yritysneuvojalla ei välttämättä ole riittävää osaamista laskelmien tarkasteluun ja tämä puoli on voitu ulkoistaa kunnan varsinaista yritysneuvontaa harjoittavalle taholle, joka luonnollisesti suosii oman organisaationsa tuottamia pohjia. Ei ole toki kiellettyä käyttää jonkin muun tahon laskupohjia, mutta arvelisin että homma käy kivuttomammin, jos toimit valmiin sapluunan mukaan.
Ennen laskelmien tekemistä huomio kannattaa kiinnittää liiketoimintasuunnitelman kirjalliseen osioon. Suunnitelman paras anti kirjoittajalle itselleen on se, että se pakottaa ajattelemaan oman yritystoiminnan eteen mahdollisesti tulevia tilanteita mitä et ehkä vielä ole ajatellut. Tähänkin on olemassa valmiita pohjia, mutta se voi olla myös vapaamuotoinen. Käsiteltävät pääkohdat koostuvat siitä mitä, miten ja kenelle myyt, sekä millaisia riskejä ja kilpailijoita toimintaympäristössäsi voi olla. Kirjallisessa ilmaisussa kannattaa säilyttää realismi, mutta mukaan voi maustaa ripauksen taivaanrannan maalausta. Kysehän on loppujen lopuksi vain parhaan kykysi mukaan tehdystä arviosta, eikä faktoista.
Ole uskottava
Tärkeintä laskelmien tekemisessä on uskottavuus. Pientä yhden hengen yritystä pyörittävä yksilö tuskin pääsee puolen miljoonan liikevaihtoon, niin sellaisia ei kannata kirjata. Rahoitusta tarjoavat tahot ovat kiinnostuneita luvuistasi, mutta kiinnittävät huomiota myös siihen, että suunnitelmasi ja laskelmasi ovat linjassa keskenään. Jos aikomuksesi on näprätä jotain pientä lähinnä tietokoneen ääressä kotoa käsin ei laskelmaan tule merkitä sadantuhannen euron alkurahoitustarvetta, ellei sille todellisuudessa ole perusteltua tarvetta. Sanotaan näin, että valehdella ei kannata, mutta optimisti voi olla!
Varsinaisen lomakkeen täytön neuvonnan ulkoistan paikalliselle yritysneuvojallesi. Hän on oman Excel-pohjansa paras asiantuntija. Jos tilanne on vieläpä yllä kuvatun mukainen, eli laskelman tarkastus ja ”hyväksyntä” on ulkoistettu kunnan neuvojalle, niin on täysin mahdollista, että hänen mielipiteellään on painoarvoa starttirahastasi päätettäessä. Ota siis kaikki hyöty irti yritysneuvojasta minkä saat.
Seuraavaksi suuntaamme kohti starttirahaa.