Miksi ryhtyä yrittäjäksi?
Miksi ryhtyä yrittäjäksi? Ei, tämä ei ollut retorinen kysymys, vaikka en odotakaan saavani sinulta vastausta.
Kysymys on kuitenkin sen verran perustavanlaatuinen, että jokaisen asiaa miettivän tulisi sitä syvällisesti pohtia. Epäkiitollisesta työsuhteesta pois pääseminen voi olla motiivi yrittäjyyteen siirtymiselle, mutta loikkaa ei pidä tehdä kevein perustein. Pakko on huono kannustin, jos muuta vaihtoehtoa ei ole.
Unelmia ja tavoitteita on hyvä ja tarpeellista olla, mutta niitä pitää kyetä tarkastelemaan myös kriittisesti. On niin helppoa jäädä unelmoimaan paremmasta huomisesta, vaikka askelmerkkejä tavoitteen saavuttamiseksi ei olisi edes tiedossa. Niitä olisi hyvä toki hioa jo liiketoimintasuunnitelmassa, mutta sitä nivaskaa yrittäjä tuskin ottaa enää käteensä sen jälkeen, kun yritys on jo toimintansa aloittanut.
Yrittämisen alussa saattaakin uppoutua muka-tärkeään puuhasteluun mikä voi toki olla hyödyllistä, mutta ei tuo euroja kassaan. Olisikin erittäin tärkeää, että yrittäjä tekisi joka päivä jotain konkreettista yrityksensä taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseksi.
Jos hommasta ei lopulta tulekaan mitään pitää löytyä myös uskallusta laittaa pillit pussiin ennen kuin ongelmat alkavat kasaantua.
Parasta yrittäjyydessä on sen tuoma vapaus. Olet itse vastuussa omasta ajankäytöstäsi ja aikaansaamistasi tuloksista. Itse pääset keräämään myös työsi hedelmät.
Kolikon toisella puolella on jatkuva epävarmuus ja muuttuva maailma, missä omaa osaamistaan täytyy pitää yllä ja kaupata päivä toisensa jälkeen ilman varmuutta tuloksista, ellei satu olemaan kovan luokan asiantuntija, jonka palveluille riittää kysyntää.
Yrittäjyys vaatii
Yrittäjyys vaatii uskomatonta luottamusta itseensä, kun muu maailma tuntuu haraavan vastaan, mutta luottamukselle tulisi olla myös katetta. Rautainen itseluottamus on yrittäjälle hyväksi, mutta sekään ei saa olla sokeaa.
Yrittäjyys vaati periksiantamattomuutta, että jaksaa ja uskaltaa ottaa kontaktia jälleen uuteen potentiaaliseen asiakkaaseen, vaikka edelliset 30 kohtaamista olisivat päättyneet pettymykseen. Myyminen on erittäin rankka laji.
Yrittäjyys vaatii myös jatkuvaa epävarmuuden olotilan sietämistä ainakin niin pitkään, että yritys seisoo tukevasti jaloillaan ja taloudellista puskuria on kertynyt pahoille päiville.
Yrittäjyys vaatii paksua nahkaa, sillä sontaa tulee niskaan ennemmin tai myöhemmin. Jos ei muutoin, niin kateuden seurauksena, vaikka kateudelle ei välttämättä olisi edes syytä.
Yrittäjänä toimiminen on realisoitunutta unelmaa vain pienelle joukolle yrittäjistä, jotka menestyvät ainakin taloudellisilla mittareilla tarkasteltuna. Suomen tuhansissa mikrokokoisissa yrityksissä mitkä pyörivät usein vain yhden hengen voimin yrittäjän tulot jäävät kauas palkansaajan keskiansiosta.
Kysy siis itseltäsi miksi haluat ryhtyä yrittäjäksi? Pohdi yön yli ja anna itsellesi vastaus. Tarkastele vastausta kriittisesti ja jos et ole tyytyväinen, niin kysy uudestaan. Älä sorru yrittäjyyden romantisointiin. Liiketoiminnan syyt ja seuraukset kannattaa teroittaa itselleen kristallin kirkkaaksi ennen toimeen ryhtymistä. Näin voi välttyä monelta harmilta. Liian moni tekee ensin ja miettii vasta sitten. Ole viisaampi.