Nimi yritykselle.

Nimi yritykselle?

Last Updated: 14.1.2024By Tags: ,

Olet siis ajatellut alkaa yrittäjäksi, ainakin joskus? Tässä tilanteessa voi joko onnitella tai ottaa osaa. Yrittäjyys kun tarjoaa tilaisuuden olla oma herransa tai rouvansa, mutta se antaa myös mahdollisuuden sotkea asiansa ja taloudellisen tilanteensa perusteellisesti.

Ensimmäinen asia, mistä neuvonnassa tulisi ehkä lähteä liikkeelle on liikeidea. Täällä en sitä aio kuitenkaan tehdä. Liikeideaa vatvotaan (toivottavasti) yrittäjäkursseilla ja netin oppaissa ihan riittämiin, ja jos olet tosissasi yrittäjyyden suhteen asian ei luulisi olevan sinullekaan enää vieras.

Se mistä ei niin hirveästi puhuta on yrityksen nimen, eli toiminimen valitseminen. Millainen on hyvä ja huono nimi ja minkälainen sen ei ainakaan tulisi olla? Näitä seikkoja yritän valottaa näin alkajaisiksi.

Hyvä ja huono nimi

Jos et ole keksinyt vielä hyvää nimeä, pohdi seuraavaa. Hyvä nimi on helposti mieleen jäävä ja muistettava, sekä erottuva. Nimen ei tulisi olla liian pitkä. Pitkä nimi ei näytä hyvältä mainoskynässä, verkkotunnuksena tai muutoinkaan mainoksessa. Mikäli tarkoituksena on tavoittaa myös muita kuin suomea puhuvia olisi toki hyvä, että nimi puhuttelee asiakasta kansallisuudesta riippumatta. Nimen vääntäminen englanniksi vain vääntämisen vuoksi ei pitäisi silti olla itse tarkoitus. Tarvittaessa suomen- tai ruotsinkielisestä toiminimestä voi lisäksi olla olemassa myös muunkielinen käännös. Tällöin puhutaan rinnakkaistoiminimestä.

Jos päähän pälkähtää omasta mielestä hyvä nimi-idea, niin hosua ei silti kannata. Ensin tulee tarkistaa ettei nimi ole jo jonkin muun yrityksen käytössä. Tämän voi tarkistaa helposti Patentti- ja rekisterihallituksen nimihaussa. Oliko vapaa?
Entä onko joku rekisteröinyt verkkotunnuksen keksimällesi nimelle? Sekin on helppo tarkistaa. Tällä sivulla voit syöttää tutkittavan verkkotunnuksen nimen ilman com- tai muuta päätettä ja saat tietää onko haluamasi tunnus vielä vapaa. Ai oli? No sitten pohditaan pidemmälle. Onko siinä kenties vikaa, jos kenellekään ei ole kelvannut?

Jos yrityksen idea on vaikkapa ryhtyä huoltamaan ja korjaamaan jorpakkoon heitettyjä sähköpotkulautoja, niin nimeksi ei kelpaa Sähköpotkulautakorjaamo Oy. Se kun kuvaa vain toiminnan laatua, eikä ole nimeksi riittävän yksilöivä. Tilanne muuttuu jo paljon paremmaksi jos toiminimeen liittää henkilön nimen. Virtasen Sähköpotkulautakorjaamo voisi jo mennä läpi, jos nimesi sattuu oikeasti olemaan Virtanen ja toiminimi on muutoin vielä vapaana. Sukunimeä käytettäessä toiminimeen yhdistettävän sukunimen tulee olla yrittäjän oma. Etunimillä ei jostain syystä ole niin väliä ja yrityksen nimeksi kelpaa Petterin Sähköpotkulautakorjaamo Oy, vaikka Petteriä ei löytyisi edes siskon serkun kummin kaimojen joukosta. Tietysti tällöinkin nimen tulee olla yhä vapaa. Hyvän nimen tulee olla myös sellainen, että sen pystyy lausumaan taksin takapenkiltä pienessä hiprakassa. Unohda siis xsx Oy tai muut vastaavat. Nimen tulee olla ymmärrettävästi lausuttavissa ilman sekaannuksen mahdollisuutta.

Sitten kielletään vielä lisää

Yrityksen tulisi toimia nimensä mukaisella alalla. Jos Petterin Sähköpotkulautakorjaamo ei ole potkulautaa nähnytkään ja myy sen sijaan perunoita, niin tämä voidaan tulkita harhaanjohtamiseksi varsinkin, jos yritys ei ole toimialaa määritellessään ilmoittanut toimialakseen myös juureskauppaa. Kokonaan toinen kysymys tietysti on, aiheuttaisiko tuollainen asia seuraamuksia ja jos, niin mitä?

Yrityksen toimialan määrittäminen on silti vahvasti sidoksissa nimen rekisteröintikelpoisuuteen. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä tarkemmin toimiala on määritelty sitä suurempi todennäköisyys on nimen hyväksymiselle ilmoitetulla toimialalla. Ennen muinoin oli villitys, että toimiala määriteltiin viranomaiselle hyvin tarkasti, mutta loppuun lisättiin ”sekä kaikki muu laillinen liiketoiminta”. Saattaa tuo ehkä tänäkin päivänä mennä vielä läpi, mutta se voi myös vaikeuttaa toiminimen rekisteröintiä.

Jos esimerkiksi Virtasen yrityspalvelut aikoisi työskennellä yrityssiivousten parissa ja käyttäisi toimialamäärittelyssään lisäystä ”sekä kaikki muu laillinen liiketoiminta”, niin rekisteröinti voisi tyssätä siihen. Hakemuksen kariutumiseen saattaisi riittää se, että jostain löytyy esimerkiksi tilitoimistoyrittäjä, joka myy palvelujaan nimellä Virtasen yritysapu. Siivousala ja kirjanpito ovat toki kokonaan eri toimialoja, mutta käyttämällä lisäystä ”sekä kaikki muu laillinen liiketoiminta” siivousyrittäjä jättää itselleen ikään kuin oven auki mahdollisuudelle, että hän saattaisi ryhtyä myöhemmin kirjanpitäjäksi samaa toiminimeä käyttäen. Tämä voi vaikeuttaa nimen rekisteröintiä.
On siis täysin mahdollista, että Suomesta löytyy kaksi samanlaisia mielikuvia synnyttävää toiminimeä, kunhan ne toimivat eri aloilla. Samallakin alalla näin voisi tapahtua, mutta se edellyttäisi suurta myötämielisyyttä ensin aloittaneen yrittäjän taholta.

On myös muita syitä toiminimen kelpaamattomuuteen. Nimi, jota ei löydy edellä mainituista hakupalveluista voi silti olla jo käytössä ja siten kelpaamaton. Taiteilijanimet ja tekijänoikeudellista suojaa nauttivat nimet eivät kelpaa rekisteröitäviksi. Nimi saattaa olla myös yhdistyksen tai muun yhteisön käytössä.
Harkinnalla, järjenkäytöllä ja huolellisella pohjatyöllä pääsee jo pitkälle.

Tämä oli Masepipon ensimmäinen vinkki! Toisessa vinkissä neuvon mitä tehdä, kun se oman yrityksen kelvollinen nimi on vihdoin keksitty ja nimi on vielä vapaa.

Mainosta kanssamme!

Mainostilan mainos

Kommentoi aihetta...