Puhelinmarkkinointi

Puhelinmarkkinointi – tunnista riskit

Yhdeksännessä vinkissä annan ohjeita oman toiminnan turvaamiseen röyhkeitä markkinoijia vastaan. Puhelinmarkkinointi voi iskeä varomattomaan yrittäjään kipeämmin, koska kuluttajansuojaa ei ole.

Vaikka yrityksen puhelinnumeron suhteen olisi toimittu vinkin seitsemän mukaisesti, numeroa ei ole järkevä piilottaa kokonaan maailmalta. Todennäköistä silti on, että ensimmäinen yrityksesi numeroon soittava ei ole asiakas, vaan puhelinmyyjä. Ongelmalliseksi tilanteen voi tehdä se, ettei soittaja heti kerro myyvänsä jotain tuotetta tai palvelua ja kuulijalle syntyy kuva, että soittaja on jokin virallisempi taho.

Sinilmäisyys koituu turmioksi

Ensimmäisen virheen yrittäjä tekee heti vastatessaan puheluun, jos hän kertoo oman nimensä. Puheluun on parempi vastata yrityksen nimellä. Kun soittaja on kertonut (epäselvästi) asiansa ja kysyy onko yrittäjä itse puhelimessa soittajan henkilöllisyyttä kannattaa tivata tarkemmin (kuka haluaa tietää?), ellei langan päässä ole selvästi oikea asiakas. Sen verran kehityksessä on menty eteenpäin, että jos puheluun vastaa jokin muu henkilö kuin sellainen jolla on oikeus solmia sopimuksia yrityksesi puolesta, puhelua usein seuraavasta laskusta selviää vähemmällä. Kannattaa myös muistaa, että monet tällaiset soittajat nauhoittavat puhelunsa. Itse olen omaksunut kannan, ettei minulla ole velvollisuutta osoittaa pienintäkään ystävällisyyttä soittajaa kohtaan, jonka ainoa tarkoitus on huijata minua. Isken luurin korvaan heti ensimmäisen epäilyn herätessä.

Toisen virheen yrittäjä tekee liialla sinisilmäisyydellä. Soittajan kertoessa edustavansa jotain viralliselta kalskahtavaa tahoa, esimerkiksi Suomen domainsuojauskeskusta (keksin koko nimen!!!) ja ilmoittavan, että yrityksesi nimi on vaarassa rekisteröityä verkkotunnukseksi jollekin arveluttavalle taholle, hälytyskellojen tulisi jo soida. Kuten vinkissä kaksi neuvoin, nimi kannattaa ottaa haltuun ja jos olet sen jo tehnyt sinulla ei ole mitään hätää. Domain-päätteitä on monia muitakin kuin useimpien tuntemat .fi, .com, .net, tai .org. Se ei silti tarkoita, että ne kaikki tulisi rekisteröidä. Siitä ei seuraa kuin iso lasku ilman mainittavaa hyötyä. Tällainen soittaja yrittää arvatenkin kaupitella sinulle jotain vapaaksi jäänyttä verkkopäätettä ylimitoitettuun hintaan. Jos kuitenkin on käynyt niin, että et ole rekisteröinyt vielä mitään tunnuksia, niin melko todennäköisesti pääset halvemmalla järjestämällä asian itse.

Yleistä soittajien ryhmää edustaa myös erilaisten yrityspalveluhakemistojen myyjät. Tällöin argumentti saattaa olla, että yrityksesi näkyvyys vaarantuu, ellet kirjaa tietojasi tähän tai tähän hakemistoon. Tällainen puhelu voi alkaa myös viattomasti ja soittaja haluaa tarkistaa yrityksen yhteystietoja. Sitten hän toteaa, että jatketaanko näillä tiedoilla? Hölmistynyt yrittäjä vastaa kyllä ja lasku seuraa perästä.

Mitä reklamaation tulisi sisältää?

Jos tällaisia laskuja lopulta tulee ja olet varma, ettet ole myöntynyt mihinkään tilaukseen, niin laskua ei pidä maksaa. Laskun silppuaminen ja unohtaminen olisi silti suuri virhe, sillä laskuttaja alkaisi mitä todennäköisimmin lähetellä karhukirjeitä ja ”uhkailla” luottotietojen menettämisellä. Oikea tapa toimia on tutkia lasku tarkkaan ja lähettää myyjälle KIRJALLINEN reklamaatio. Puhelimeen on turha tarttua. Soittamalla soppa vain sekaantuu lisää ja myyjä saattaa nauhoittaa senkin puhelun.

Reklamaatiossa tulee yksilöidä sen vastaanottaja eli laskua karhuava osapuoli. Reklamaatio tulee päivätä ja otsikoida ”REKLAMAATIO/ILMOITUS”. Tärkeää on myös yksilöidä mihin asia liittyy. Tämän voi tehdä viittaamalla vastaanotettuun laskuun, esim. ”Laskunne (laskun päiväys), laskunumero XXXXX”.

Varsinainen sisältö menee suurinpiirtein tähän tapaan: En ole solminut yhtiönne kanssa mitään sopimusta ja tai muutoinkaan sitoutunut mihinkään vastikkeelliseen tai muuhun yhteistyöhön/kauppaan. Vaadin teitä lopettamaan ko. laskun perusteettoman perinnän. Alle vielä oma ja yrityksesi nimi, niin se on siinä.

Itse lähettäisin reklamaation varmuuden vuoksi sekä sähköpostissa, että kirjepostina saantitodistuksella varustettuna. Laskusta reklamoiminen kohtuullisessa ajassa ja siten, että reklamaation lähetys voidaan todentaa on tärkeä askel. Reklamoimalla laskusta yrittäjä on riitauttanut sen ja perintälain mukaan riitautetun laskun vapaaehtoinen perintä tulee keskeyttää heti.

Epärehellinen laskun lähettäjä saattaa silti antaa laskun perintätoimiston perittäväksi, jos hän jättää kertomatta perintäyhtiölle, että lasku on riitautettu. Tuossa tilanteessa riitauttaisin myös perintätoimiston laskun ja tekisin perintäyhtiölle selväksi myös sen, että laskuttajan alkuperäinen lasku on jo aikaisemmin riitautettu.

Elleivät nämä toimet saa perintää loppumaan on aika ottaa yhteyttä juristiin ja mahdollisesti myös poliisiin. Ellei perintä lopu edes juristin lähettämään kirjeeseen tuomioistuin voi käsitellä vahvistuskanteen, missä oikeus ottaa kantaa siihen onko laskun lähettäjän ja vastaanottajan välille syntynyt sopimusta tai muuta oikeussuhdetta. Perusteettomiksi katsottujen laskujen kohdalla oikeuskäsittelystä syntyvät kulut lankeavat yleensä laskuttajan maksettaviksi.

Tämän vinkin juridisesta luonteesta johtuen haluan korostaa, etten ole oikeusoppinut. Juridiikka on minulle lähinnä harrastus.

Mainosta kanssamme!

Mainostilan mainos

Kommentoi aihetta...