Starttiraha
Masepipon viidennessä vinkissä pääsemme rahan äärelle. Yksi palanen palapelissä on starttiraha, joka on suuruudeltaan tosin vaatimaton ja vastaa arvoltaan lähinnä työmarkkinatukea. Yritystoiminta, olipa se sitten mitä tahansa, tarvitsee rahaa, jotta pyörät pysyvät pyörimässä ja valot päällä.
Ennen yrityksen perustamista on syytä tarkistaa henkilökohtaisen talouden puskurit, ettei oma talous ajaudu heti seinään yrittäjäksi ryhdyttäessä. Useimmille hakijoille myönnetään alkuun starttirahaa ja yrittäjän on mahdollista saada myös asumistukea.
Starttiraha
Kuten edellisessä vinkissä kerroin, huolella laadittu liiketoimintasuunnitelma on merkittävä apuväline starttirahaa haettaessa. Hakijalta voidaan silti tivata, miten hän aikoo rahoittaa yrityksen alkuvaiheen rahantarpeen. Vastaukseksi ei kelpaa – starttiraha – sillä se on tarkoitettu yrittäjän elinkustannusten kattamiseen. Jonkinlaista näyttöä alkuvaiheen rahoituksesta olisi siis syytä kyetä osoittamaan joko oman tiliotteen muodossa tai rahalaitoksen lainalupauksen esittämällä. Sekään ei auta, että hakija pystyy osoittamaan, että hänellä on jo henkilökohtaisessa omistuksessaan kaikki työssä tarvittavat välineet ja rahoituksen tarve on siten mitätön.
Starttiraha voi jäädä haaveeksi, jos henkilö on erehtynyt aloittamaan yrittäjätoimintansa ennen myönteisen starttirahapäätöksen saamista. Mikä sitten lasketaan toiminnan aloittamiseksi on tulkinnanvaraista. Jos omaa toimintaa alkaa mainostamaan tai yrityksen verkkosivut päätyvät julkisiksi ennen aikojaan, niin kylmää kyytiä voi olla luvassa. Henkilöllä voidaan myös katsoa olevan liikaa muita tuloja tai yritystoiminnan arvioidaan tuottavan jo alkuvaiheessa riittävän toimeentulon yrittäjälle. Kehotankin kaikkia pidättyvyyteen ennen myönteisen päätöksen saamista, jotta tuen saaminen ei kaatuisi ainakaan muotoseikkojen takia.
Rahoituslaitokset
Ellei omalta tililtä löydy riittävästi, eikä omaisuuttaan halua kantaa panttilainaamoon tai myydä, katse kannattaa kääntää yritysrahoitusta tarjoaviin tahoihin. Turhaan velkaa ei kannata ottaa, mutta jos se on välttämätöntä olisi syytä löytää ainakin paras tarjous. Pikavippimäisesti mainostavat rahantarjoajat eivät liene edullisimmasta päästä ja ainakin itse kiertäisin ne kaukaa. Pankin myöntämien pientenkin lainojen kohdalla esteeksi voi muodostua pankille annettava vakuus, jos henkilötakaajia ei ole.
Kotimainen Finnvera tarjoaa aloittavalle yrittäjälle omaa rahoitusosaamistaan muiden palvelujen ohella. Finnvera ei kilpaile pankkien kanssa ja suosittelee kiinnostuneita kääntymään ensin oman pankkinsa puoleen tarjoten samalla avuksi alkutakausta. Teoriassa alkutakaus kuulostaa hienolta. Lainan hakija voi saada lainalleen jopa 80% takauksen Finnveralta ja loppuosan takauksesta vastaa yrittäjä.
Käytännössä asia ei ole aina näin ruusuinen. Vaikka yrittäjä ja Finnvera sopisivatkin keskenään, että näin toimitaan ja Finnvera tulee yrittäjän lainan takaajaksi, niin pankki voi silti viitata kintaalla koko asialle ja vaatia yrittäjältä huomattavasti isompaa vakuutta. Sopimusvapauden perusperiaatteisiin kun kuuluu se, ettei kaksi tahoa (tässä tapauksessa yrittäjä ja Finnvera) voi solmia keskenään sopimusta, joka sitoisi kolmatta osapuolta (pankkia).
Jos pankki pistää seinän pystyyn kirvestä ei silti kannata iskeä kiveen. Yrittäjän kyetessä osoittamaan, että hänen liikeideansa on elinkelpoinen on täysin mahdollista, että Finnvera suostuu myöntämään lainan yrittäjälle suoraan. On myös mahdollista, että Finnveran laina on ehdoiltaan parempi kuin pankin myöntämä. Omien kokemusteni perusteella minulla ei ole pahaa sanottavaa Finnveran palveluista.
Muista marssijärjestys
Palatakseni vielä starttirahaan, niin oikea marssijärjestys tulee muistaa vaikka lainahakemukselle näytettäisiin jo vihreää valoa. Finnveran lainaa ei voi nostaa ennen kuin yritys on merkitty kaupparekisteriin, mutta myönteisen rahoituspäätöksen voi toki saada jo ennen yrityksen perustamista. Starttirahan kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että hakija esittää myönteisen lainapäätöksen TE-toimistolle ja jää kiltisti odottamaan myönteistä päätöstä starttirahasta. Vasta sen jälkeen yrittäjä voi aloittaa yritystoiminnan, ilmoittaa yrityksensä kaupparekisteriin, avata yritykselle tilin ja nostaa myönnetty laina.
Aikaisemmin asiaan liittyi myös enemmän vaikeuskerrointa. Vaatimattomista oloista ponnistavan osakeyhtiöyrittäjän tuli saada jostain kasaan yhtiön minimipääoma (aikaisemmin 2500 euroa) ennen lainan nostamista, jotta yritys oli ylipäätään mahdollista perustaa ja saada laina nostettua.
Entä millaisiin kuluihin kannattaa varautua yrittäjyyden alussa? Sitä pohditaan seuraavaksi.