Starttiraha ja asumistuki
Starttiraha ja asumistuki ovat kaksi tukimuotoa, jotka voivat olla läsnä yrittäjän elämässä samanaikaisesti. Tämäkään asia ei silti ole yksinkertainen. Koko asumistukijärjestelmä on tätä kirjoitettaessa myllerryksen kohteena, eikä loppua vielä näy.
Aloittavan yrittäjän kohdalla asumistuen määritys on vaikeampaa, sillä YEL-, tai MYEL-vakuutusta ei yleensä ole vielä hankittuna. Tulosi arvioidaan ja tuen määrään voivat Kelan verkkosivujen mukaan vaikuttaa starttirahan suuruus, mahdollinen palkkatulo, oma arviosi tuloista, tai vähimmäistuloksi kutsuttu arvio, joka vastaa käytännössä työmarkkinatuen suuruutta.
Millä perustein Kela tekee näissä tilanteissa päätöksensä on vain Kelan tiedossa. Jos olet asumistuen saaja ja haet starttirahaa suosittelen kysymään asiaa jo ennakolta Kelan asiakaspalvelusta, vaikka onkin todennäköistä, ettet tule saamaan lopullista vastausta ennen kuin pyydät asumistuen tarkistusta.
Kaikkien tulot vaikuttavat
Unohtaa ei pidä myöskään sitä, että perheellisellä asumistukeen vaikuttavat koko ruokakunnan tulot. Onkin mahdoton arvioida etukäteen miten starttiraha ja asumistuki tulevat muuttamaan talouden käytettävissä olevia tuloja kokonaisuuden kannalta.
Selkeämmäksi tilanne muuttuu asumistuen kannalta silloin, kun yrittäjä ottaa YEL-vakuutuksen. Tämä ei toki tarkoita sitä, että sinun pitäisi suin päin rientää vakuutusta ottamaan. Kelan kanssa asiointi muuttuu kuitenkin yksinkertaisemmaksi, sillä asumistukea tarkistettaessa yrittäjän yrityksestä saamiksi palkkatuloiksi katsotaan tuolloin YEL-työtuloksi vuosittain vahvistettu summa. Osakeyhtiöpohjalla toimiva yrittäjä voi siten maksaa itselleen palkkaa kuinka vähän tai paljon tahansa ilman vaikutusta asumistukeen.
Julkisuudessa on tuotu esille vaihtoehto, joka toteutuessaan saattaisi muuttaa yrittäjän asumistukea realistisempaan suuntaan. Tällöin yrittäjältä huomioitaisiin vain todelliset tulot, ei kuviteltuja YEL-arvioita, jotka voivat heittää todellisuudesta kumpaankin suuntaan tahansa. Tässä vaiheessa tämä on vain pöhinää, sillä konkreettisia päätöksiä ei ole kuulunut.
Vältä virheet
Tähän väliin on hyvä lisätä varoituksen sana. Älä missään nimessä mene yrittäjäurasi alkuvaiheessa määrittämään YEL-työtuloa ylioptimistisen suureksi. Tällä tavoin saat aiheutettua itsellesi ison tappion!
Vakuutusyhtiöt haluavat toki muistuttaa asiakkaitaan, että esimerkiksi sairauspäivärahan ja vanhempainpäivärahojen määräytymiseen vaikuttaa YEL-työtulon suuruus ja pienellä työtulolla saa vain minimipäivärahat. Tämä on aivan totta.
Se mitä yleensä ei mainita on se, että YEL-työtulo on ainakin vielä tällä hetkellä erittäin tärkeä tekijä yrittäjän asumistuen suuruutta määritettäessä ja mitä suuremmaksi työtulosi arvioit, niin sitä pienemmäksi asumistukesi todennäköisesti muodostuu. Lisätappio syntyy siitä, että mitä suurempi YEL-työtulosi on, niin sitä suurempi on luonnollisesti myös YEL-vakuutuksesta kertyvä vakuutuslasku.
Jos haluat tietää mitä muuta starttirahan hakemiseen liittyy, niin suosittelen lukemaan aikaisemman artikkelini.