Toiminimen ”rekisteröinti”
Vaikka et olisikaan ryhtymässä yrittäjäksi juuri nyt, niin annan Masepipon vinkin numero kaksi. Ota nimi haltuun! Toiminimen ”rekisteröinti” ei tässä vaihessa vaadi vielä ”virallista sinettiä” ja kyse on kevyemmästä järjestelystä. Jos olet jo keksinyt yrityksellesi mojovan nimen, joka varmasti jää ihmisten huulille, niin helpoin tapa nimen ”rekisteröimiseksi” on rekisteröidä nimi ensin verkkotunnukseksi vähintään .fi-päätteellä ja mielellään myös .com-päätteisenä. Tämän voit tehdä myös ilman omaa yritystä. Se ei maksa maltaita ja antaa ainakin jossain määrin mielenrauhaa.
Jos sitten jossain vaiheessa päätät, että antaa olla, en ryhdykään pyörittämään firmaa, niin taloudellinen tappio ei ole suuren suuri. Vain joitain kymppejä per vuosi.
Älä unohda somea
Nimi kannattaa heti rekisteröidä myös kaikkien mahdollisten somepalveluiden käyttäjänimeksi. Ei sen takia, että markkinoisit yritystäsi niissä kaikissa, vaan siksi että näin tekemällä estät muita rekisteröimästä samaa nimeä ja aiheuttamasta tulevaisuudessa mahdollisia sekaannuksia yrityksesi nimen kanssa.
Toimenpide ei tietenkään takaa sitä, etteikö joku toinen voisi mennä ja rekisteröidä yritykselleen toiminimeä suunnittelemallasi nimellä haluamallesi toimialalle, jos hän ehtii perustaa yrityksen ennen sinua. Kuitenkin todennäköisyys näin tapahtumiselle on pienempi, jos toisen yrittäjän hoksottimet ovat hereillä. Hän toivottavasti huomaa, että kas, tuo verkkotunnus on jo otettu, minun kannattaa siis keksiä toinen nimi firmalleni.
Pidä silmällä kilpailijoita
Jos kuitenkin käy niin, että se toinen yrittäjä menee ja perustaa firman rakastamallasi nimellä, niin sitä ei voi estää. Rekisteröimäsi tunnukset ovat silti sinun eikä niitä oteta sinulta pois, kunhan pidät ne voimassa. Jos intoa riittää voit tietenkin kysyä tältä toiselta yrittäjältä, mitä hän olisi valmis maksamaan hallussasi olevien verkkotunnusten hallintaoikeuksista luopumisesta ja siirrosta, niin homma ei mene aivan tappiolle. Suomessa ei vain hirveästi ole ollut tapana käydä näillä kauppaa, vaikka poikkeuksiakin on.
Mistäkö sellaisen verkkotunnuksen voi sitten ostaa? Vaikka mistä, ja apua saa myös minulta! Sana ostaa on hieman harhaanjohtava, sillä verkkotunnuksen rekisteröimällä ja siitä maksamalla tunnuksen haltija saa vain käyttöoikeuden hallitsemaansa tunnukseen kulloisenkin maksukauden oikeuttamaksi ajaksi. Maksetun ajan päättyessä verkkotunnuksen välittäjä lähettää yleensä uuden laskun ja sen maksamalla hallintaoikeus jatkuu taas seuraavan kauden. Jos maksun jättää maksamatta, niin lopulta hallintaoikeus raukeaa ja tunnus vapautuu muiden rekisteröitäväksi.
Rekisteröidylle verkkotunnukselle täytyy olla toki oma paikkansa, sillä kirjahyllyyn sitä ei voi laittaa. Tällaista verkkotunnuksen säilytyspaikkaa kutsutaan yleisesti domainparkiksi. Domainparkki on yksinkertaisesti palvelu, joka on usein saatavissa verkkotunnusten rekisteröintiä tarjoavalta yritykseltä (ja myös minulta) erillistä maksua vastaan. Parkissa uinuva tunnus on tällöin löydettävissä netin kautta ja sivulla lukee usein lyhyt viesti: Tämä tunnus kuuluu yritykseni asiakkaalle blaa blaa blaa jne. Domainparkki ei siis ole asiakkaan oma verkkosivu, vaan ainoastaan domainparkin ylläpitäjän lyhyt tiedote muille, että tämä verkkotunnus on nyt otettu, eikä enää saatavilla.
Että näin. Tämä oli Masepipon toinen vinkki. Seuraavaksi valotan sinulle ajatuksiani eri yritysmuodoista.