Yrityksen huolimattomuudesta voi seurata laiminlyöntimaksu
Vuosi 2025 tuo mukanaan uusia maksuja yrityksille, jotka ovat hoitaneet asiansa huonosti. Yrittäjän mahdolliset unohdukset voivat johtaa siihen, että yritys voi joutua maksamaan huolimattomuudesta ja seurauksena on laiminlyöntimaksu.
Uudet muutokset
Vuoden 2025 alusta PRH määrää vähintään 300 euron laiminlyöntimaksun niille yrityksille, joiden kaupparerkisteriin ilmoitetuissa tiedoissa on puutteita tai virheitä.
Maksuperuste voi syntyä muun muassa siitä, että yritys on jättänyt tekemättä kaupparekisteriin edunsaajailmoituksen, yrityksen osoite tai hallitus puuttuu, tai yrityksen vastuuhenkilöksi nimetty on liiketoimintakiellossa. Maksut perustuvat kaupparekisterilakiin.
Aivan heti PRH ei kuitenkaan ala laskua lähettämään. Ensin tulee huomautuskirje, jossa yrittäjää kehotetaan korjaamaan mainitut puutteet määräajan sisällä. Viimeistään nyt yrittäjän tulisi herätä unestaan ja ryhtyä toimeen. Ellei yrittäjä reagoi huomautukseen, asia siirtyy oikeusrekisterikeskuksen käsiin ja laiminlyöntimaksu seuraa perästä.
Jos yrityksesi on velvollinen toimittamaan tilinpäätöksen, niin senkään osalta ei kannata viivytellä. Tilinpäätös tulee toimittaa kaupparekisteriin määräajassa tai viivästysmaksu uhkaa. Määräajan ylittyessä korkeintaan kahdella kuukaudella viivästymaksu on 150 euroa. Maksu kaksinkertaistuu, jos viivästyminen venyy 2-4 kuukauteen. Jos viivästys ylittää neljä kuukautta, tai ilmoittaminen jätetään kokonaan tekemättä, nousee viivästysmaksu 600 euroon!
Ellei yritys ole toimittanut tilinpäätöstä edelliseltäkään kaudelta, viivästysmaksu on jo huikeat 1200 euroa.
Muitakin maksuja on olemassa
Yksi asia missä yrittäjä voi tuntea halua mennä sieltä missä aita on matalin on perheenjäsenten yritykselle tekemä työ. On hyvä kuitenkin muistaa, että työsuhteessa oleva perheenjäsen tulee myös vakuuttaa työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksella. Vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyöminen voi johtaa laiminlyöntimaksuun.
Tämä ei ole uusi asia. Työtapaturma- ja ammatitautivakuutuksen velvoitteisiin liittyvä pelote on ollut voimassa jo vuosia. Vakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönti voi johtaa takautuvaan maksuvastuuseen ulottuen jopa viisi edeltävää kalenterivuotta taaksepäin.
Maksamatta jääneiden arvioitujen vakuutusmaksujen lisäksi yrittäjälle asetetaan laiminlyöntimaksu, joka voi olla enintään kolminkertainen vakuutusmaksuun nähden. Laiminlyöntimaksun suuruuden arvioi valtiokonttori.
Myös verottaja osaa kurittaa yrittäjää viivästyksistä monin tavoin, mutta aihe on sen verran laaja, että se ansaitsee oman artikkelinsa.
Summa summarum – hoida yrityksesi velvoitteet ajoissa.
Jos yrittäminen herättää muitakin kysymyksiä, käy läpi ilmaiset aloitusvinkit ja olet viisaampi!
Mainosta kanssamme!
